Beskrivning
rabarber-fron-fran-smultronrabarber
rabarber-fron-fran-smultronrabarber. Eftersom det är många som vill köpa låter vi den gå i blom så vi kan plockar nya .Så roligt att vi kan sprida mormor Elsas smultronrabarber runt om i Sverige och även några utanför Sveriges gräns. Detta året har vi inga rabarberfrön till försäljning. Det är så dålig groddbarhet på dem, så vi har valt att inte sälja i år. Får hoppas att det blir bättre nästa år..
.
Frösådd. Man kan lägga frön i vatten innan man sätter dem, därför att de skall gro lite fortare. Därefter sår du dem i god jord, gärna lite kompostjord och mylla ner någon cm. Har satt både på hösten och våren med gott resultat. Denna rabarber är en gammal sort ,som min mamma köpte på 40-talet. Hon kallade den för smultronrabarber. Vet inte var hon fick den ifrån.
När hon sedan flyttade tog hon en liten rot med sig. Hon flyttade flera gånger under sitt liv och varje gång tog hon en liten bit med sig.
När vi köpte hus i Långstorp ,fick vi en rot med oss. Den har sedan följ med till Ljusadal i Kalvsvik. Här trivs den och levererar mycket både stjälkar och frön. Den är mycket god i smaken. Inte så sur som många andra, mjäll och fin. Vi skördar för hand, drar stjälkarna så det inte blir någon bit kvar i jorden. Om man tar lite hela tiden så kommer det nya stjälkar under hela sommaren. Lägger på lite gräsklipp då och då. På hösten tar vi bort blad som vissnat ner och lägger på lite löv. Har tagit frön och sparat. Sådde några förra året och de kom fint.
Vinrabarber,även kallad jordgubbsrabarber, smultronrabarber och hallonrabarber, är gamla sorter som än idag går att få tag på och de finns främst i Danmark och England (cherry rhubarbs). Har mycket mörkt rödfärgade stjälkar som är mycket tunna, och mjälla. En riktig paj rabarber sort. Vet inte om det är en vinrabarber som vi har.
Det var många som ville ha denna rabarber, så förra året lät jag den gå i blom och bli frön. Jag sådde en del på hösten och de kom upp och blev fina plantor. Skall nog prova och så några i pallkragen och några i växthuset. Detta är moderplantan som jag tar frön från. I motsats till en del andra rabarber är den inte så sur i smaken och även mjäll och är därför perfekt till rabarberkaka och efterrätter.
Frön från smultron rabarber minst 30 fröer i varje påse.